01 February 2011

apam pelangi

lama dah buat ni..anak2 kat rumah ni suka sbab warna warni hehehe..dah 6 kali buat...bagi jiran2 kat rumah...bawak balik kg kat jengka..untuk family dr kelantan...semua dah merasa..seronok buat sebab first time buat terus jadi hehehe...(selalunya kalau buat try buat kek ape2 jarang2 menjadi terus hehhe) jumpa resepi ni kat dapur ummi..tima kasih kak..minta izin c n p resepi  yek....


APAM PELANGI
Resepi: Ilahjy

Bahan:- (akak buat - 1 loyang bulat 7 in dan 1 loyang 5 in x 5 in )

  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus (akak kurangkan jadi 220 gm je)
  • 250 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • pewarna (akak guna warna trafik light..hehehe)
Caranya:



  1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
  5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Akak skop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)

2 comments:

  1. Salam ziarah cik CTHanny,

    Tumpang kutip resepi nih ek! Kawan BG sibuk carik resepi nih...

    Terima kasih daun keladi.

    ReplyDelete
  2. kutip lah...hehe.mudah sangat nak buat..

    ReplyDelete